Skip to content →

The Bands

Kleivan, Lofoten islands, Norway

previous arrow
next arrow
Slider

The seaside sauna is made up of three wooden bands that stagger up over the rocky terrain. The project is located at the end of the quay, aiming for a sensitive relation with the landscape and a direct contact with the water.

Named The Bands, the structure comprises a trio of two-dimensional profiles. These sit side by side, creating the forms of a sauna building, a picnic terrace and a sunken hot tub, all boasting views over a Norwegian mountain landscape.

The arrangement of the three bands makes the building look like three separate cabins, referencing the three existing buildings on the quay – a fisherman’s cottage, a cod liver oil production building and a cod salting building.

Longitudinal section
Plan view

Video

A timelapse of the construction.

A short documentary about the construction.

Project details

Type
University project, AHO Oslo School of Architecture, Norway

Date
January – May 2015

Location
Kleivan, Lofoten islands, Norway

Credits
Photography by Jonas Aare Sommarset and Maria Årthun

Publications
Dezeen: ‘Oslo architecture students build a wooden sauna that steps over the Norwegian landscape’
ArchDaily: ‘The Bands / AHO Oslo School of Architecture’