Skip to content →

Cloister Garden

Feijenoord, Rotterdam, Netherlands

An industrial area is transformed into a work-live environment, maintaining and revaluing the industrial character of the site.

On the plot, two blocks are taken out to introduce a new organizational structure:
a courtyard and an elevated street around it. This provides a calm collective space for residents and brings daylight into the block.

previous arrow
next arrow
Slider

On the ground floor, small industry and commercials spaces are accommodated. The collective courtyard is accessible from different directions.

Plan ground floor

Rainwater is collected and buffered in the courtyard space.

The added building is a mixed-use block with public and commercial functions on the first floors and dwellings on the upper floors.

Plan first floor, with access from the elevated street

Floor plan of a typical one-family dwelling
Facade technical details

Masterplan
The project is part of a masterplan for the industrial complex of Hunter Douglas in the Feijenoord neighborhood.

Improving the current metabolism on masterplan level is central to the urban design. Synergies are facilitated by the introduction of renewable energy systems, wetlands, rainwater collection and a greenhouse.

On household scale this results in a more sustainable consumption pattern compared to an average Dutch household.

Project details

Type
University project
Faculty of Architecture, TU Delft, Netherlands

Date
September 2016 – January 2017

Location
Feijenoord, Rotterdam, Netherlands